29 april 2021

Blog van onze recruiter

Exit by Covid

Het einde van de coronacrisis lijkt gelukkig ein-de-lijk in zicht te zijn, maar niet iedereen komt ongeschonden uit de strijd. En dan doel ik in dit geval op werkgebied.

Naast dat vele winkeliers en horecaondernemers in een diepe financiële put zitten, zijn er namelijk ook mensen die tijdens en vanwege de pandemie hun (vaste) baan hebben verloren.
Dikwijls zijn dit mensen die al jaren bij hetzelfde bedrijf werken, die ziel en zaligheid hebben liggen op de plek waar collega’s vrienden werden.
En dan sta je daar na 8, 12, soms 20 jaar. Auf wiedersehen! Dag ritme, voldoening, uitdaging en sociaal netwerk! Foetsie, down the drain. Met als kers op de taart een afscheid in Teams met door jezelf gekochte wokkels en borrel.

Ik heb in de afgelopen periode een aantal mensen op gesprek gehad bij Acsens die het is overkomen. Ontslag door corona. Exit by Covid. En bij elk gesprek werd voor mij duidelijker wat zo’n ontslag vooral mentaal met mensen doet. Veel te vaak wordt door de omgeving enkel naar de praktische kant gekeken. Het wegvallen van de inkomsten bijvoorbeeld. Maar vaak zijn praktische zaken  -gelukkig bij de meesten-  wel oké geregeld. Zakje geld mee, budget voor omscholing, you name it.
Maar van de één op de andere maand niet meer verantwoordelijk zijn voor dat mooie product, niet meer dat geintje met die leuke klant of dat praatje bij de koffiemachine met Jet van de administratie.

En ik weet het, voor veel mensen zijn live-situaties zoals een ochtendpraatje bij de koffieautomaat natuurlijk al ruim een jaar niet meer vanzelfsprekend, maar de ontslaggolf treft natuurlijk ook de mensen op de productievloer. Die dus nog elke dag met hun broodtrommeltje naar de baas rijden.

En ik denk dat het inderdaad klopt dat het mentale aspect van ontslag regelmatig wordt onderschat.
Werk is namelijk zo veel meer dan wat je doet. Het is een groot onderdeel van wie je bent en hoe je in het leven staat.

Gelukkig heb ik in míjn werk, samen met mijn team, de kans om een aantal van deze mensen weer aan een nieuw ‘zijn’ te helpen, aan nieuwe werkenergie en bovenal, aan plezier en zelfvertrouwen.

En om dát te kunnen doen, een schakel te kunnen zijn in het proces van een nieuwe start, dat doet mij dan toevallig hartstikke goed!

29 april 2021

Ik heb een vraag

Acsens Personeel

Altijd in contact

Ja, ik blijf graag op de hoogte!

Nieuws

26 januari 2023 Acsens in beeld: Charlotte

25 november 2022 Sollicitatieprocedure van 18 maanden en 6 rondes: is dat nog wel van deze tijd?  

Complete nieuwsoverzicht