25 november 2022

Sollicitatieprocedure van 18 maanden en 6 rondes: is dat nog wel van deze tijd?  

Maar dit gaat dan ook niet zomaar om een baan, maar om de rol van astronaut bij de ESA. Afgelopen woensdag heeft de ESA de vijf nieuwe astronauten bekend gemaakt en daarbij elf astronauten voor in de reservegroep.

Interessant om te zien welke sollicitatieprocedure je moet doorlopen om astronaut te worden. Hieronder een schematisch overzicht en vervolgens elke fase toegelicht.

Aanmelden en de briefselectie:

Je vult online een sollicitatieformulier in en voegt jouw (europass) cv, motivatiebrief, paspoort en doktersverklaring toe. Veel werk voor een sollicitatie, maar ruim 23.000 kandidaten hadden dit er voor over. In deze ronde bekijken ze of je aan de basiskwalificaties voldoet.

Testfase 1

Na de briefselectie bleven er nog 1391 kandidaten over (incl. parastronauten). In deze ronde krijgen de astronauten in spe meerdere testen voor je kiezen. Zo moet je denken aan cognitieve, technische, motorische coördinatie- en persoonlijkheidstests.

Testfase 2

Dacht je klaar te zijn met testen? Nee hoor, er volgen in deze fase psychometrische tests, groeps- en individuele oefeningen en praktische tests.

Testfase 3 (medisch):

Tijdens deze testfasen waren er nog iets meer dan 400 kandidaten over. Zij hebben het Europees Astronautencentrum van de ESA in Keulen bezocht voor een grondige psychologische beoordeling door een internationaal team van deskundigen. Hoewel de precieze taken en tests vertrouwelijk zijn, was deze fase bedoeld om ervoor te zorgen dat de geselecteerde kandidaten voldeden aan het psychologische profiel dat nodig is om als astronaut te werken.

Interview 1

Vanaf deze fase worden er helaas geen details omtrent de exacte aantallen en testen bekend gemaakt. In de eerste interview ronde, een panelgesprek, worden de kandidaten getest op technische en gedragsmatige vaardigheden (onderwijskwalificaties worden geverifieerd en het strafregister wordt gecontroleerd).

Interview 2

In de tweede interview ronde en tevens de laatste fase van de selectieprocedure kunnen de kandidaten een gesprek met de directeur-generaal van het ESA verwachten, waarna een definitieve beslissing wordt genomen.

Presentatie

Nadat de groep van 23.000 kandidaten is doorgelicht is afgelopen woensdag de ‘Class of 2022’ gepresenteerd.

Zie presentatie:

Astronaut worden

Wil je ook astronaut worden en solliciteren bij de ESA, dan zal je waarschijnlijk nog even moeten wachten. Sinds 1978 zijn er namelijk maar drie sollicitatieprocedures opgestart. Maar zoals ze zelf zeggen: ‘Aastronaut’ is not the only out-of-this-world job at ESA”.

Meer vacatures vind je hier. Maar zoek je liever een baan dichterbij huis? Check dan onze vacatures.

 

25 november 2022

Ik heb een vraag

Acsens Personeel

Altijd in contact

Ja, ik blijf graag op de hoogte!

Nieuws

26 januari 2023 Acsens in beeld: Charlotte

25 november 2022 Sollicitatieprocedure van 18 maanden en 6 rondes: is dat nog wel van deze tijd?  

Complete nieuwsoverzicht