1 augustus 2019

Werk, vakantie en weer aan het werk

Je kijkt er al een tijd naar uit, vakantie! Lekker drie weken lang leuke dingen doen en ontspannen. Hoe bereid je je voor op je vakantie en hoe zorg je er voor dat je dit gevoel zo lang mogelijk vasthoudt zodra je weer aan het werk bent? In dit artikel een aantal tips uit eigen ervaring.

Voorbereiding is key! 

Begin ongeveer drie weken van tevoren met je collega’s meenemen in jouw lopende projecten. Praat hen alvast bij of zet ze simpelweg in de CC van jouw mails. Zo weten zij wat er speelt en wat zij wellicht qua extra werk krijgen tijdens jouw afwezigheid.

Als je dan een week van tevoren de projecten (die je niet afgerond krijgt) overdraagt aan jouw collega, dan zijn zij al grotendeels op de hoogte van de stand van zaken en is de overdracht kort en duidelijk. Probeer deze laatste week ook geen nieuwe projecten meer aan te nemen of neem het samen aan met een collega. Deze laatste week gebruik je vooral om jouw collega’s te ondersteunen en om de projecten af te ronden waar jij nog tijd voor hebt. Als laatste zet je jouw out-of-office aan en je werktelefoon uit.

Extra tip: “Maak alvast een to-do lijst wat je wilt gaan oppakken na de vakantie. Dan is het uit je hoofd en kun je ontspannen op vakantie.”

Wat doe je tijdens je vakantie?

Vooral niks, behalve genieten en ontspannen! Je hebt het goed overgedragen aan jouw collega’s en je kunt er op vertrouwen dat het goed komt. Je automatische antwoord doet de rest. In noodgevallen kun je nog aan collega’s doorgeven dat ze je op jouw privénummer kunnen bereiken.
* Uiteraard begrijpen we dat in sommige functies je ook tijdens je vakantie bereikbaar moet zijn, maar probeer dit tot een minimum te beperken.

Je bent er weer!

Als het goed is ben je lekker ontspannen van je vakantie, maar je bent terug en de 1e werkdag lonkt alweer. Wellicht ben je geneigd om direct je mailbox in te duiken, maar doe dat niet. Gebruik je eerste dag om bij te praten met collega’s. Vertel natuurlijk eerst honderduit over jouw vakantie en over hoe erg je hebt genoten. Daarna zullen de collega’s jou bijpraten over alle lopende projecten.

Vergeet niet om deze dag ook jouw to-do lijst erbij te pakken die je voor je vakantie hebt opgesteld. Dit combineer je met de projecten die je weer terug neemt of op jouw beurt weer overneemt van jouw collega die met vakantie gaat.

Heb je je to-do op orde, open dan je mailbox en je ziet dat je er veel sneller doorheen werkt.

Volg deze tips en je gaat met een gerust hart op vakantie, je kunt optimaal ontspannen tijdens je vakantie en als je terug bent heb je alles direct weer op orde.

1 augustus 2019

Ik heb een vraag

Acsens Personeel

Altijd in contact

Ja, ik blijf graag op de hoogte!

Nieuws

4 juli 2024 Medewerker in beeld: Marita Ahmetaj

21 mei 2024 Medewerker in beeld: Danny Potter

Complete nieuwsoverzicht