Werken in de techniek
Zonder techniek staat alles stil en zonder technici staat de techniek stil. De technieksector is een innoverende sector waarin enorm veel gebeurt. Deze sector is doorlopend op zoek naar nieuwe collega’s. Maar welke studie moet je volgen om in deze branche aan de slag te gaan, wat kan je dan eigenlijk worden en wat ga je verdienen? Belangrijke vragen en in dit artikel geven wij daar antwoord op.
Studies:
Om in de techniek aan de slag te gaan zijn er verschillende studies die je kan volgen op verschillende niveaus. Hieronder geven wij een aantal voorbeelden van studies, maar er zijn er nog veel meer.
- Technische bedrijfskunde:
Met deze studie word jij opgeleid om als schakel tussen productie en management te fungeren. Na je opleiding ben je een aantrekkelijke kandidaat op de arbeidsmarkt. Je kunt aan de slag in meerdere functies productiemanager, supply chain planner of procesmanager. - Werktuigbouwkunde (WTB):
Tijdens de studie WTB leer jij om nieuwe producten te bedenken en hoe bestaande producten verbeterd kunnen worden. Als werktuigbouwkundige kun je straks veel kanten op. Na het afronden van deze studie kan je aan de slag als onderhoudskundige, werkvoorbereider maar ook als proces engineer in bijvoorbeeld de procesindustrie. - Elektrotechniek:
Gedurende deze studie leer jij ontwerpen en onderzoeken op het gebied van elektrotechnische apparaten en systemen. Kortom; hoe ontwerp, onderzoek, produceer en onderhoud jij dat. Heb je deze afgerond, dan kan je bijvoorbeeld aan de slag als electrical engineer of elektrotechnisch adviseur.
Functies:
Hierboven zie je al een aantal functies staan, maar hieronder zullen wij een aantal functies uitlichten en wat meer vertellen over wat je dan precies gaat doen.
- Werkvoorbereider:
Zoals de functienaam het al zegt ben jij bezig met het ‘voorbereiden van het werk’. Voordat men kan starten met de ‘bouw’ is het aan de werkvoorbereider om te zorgen voor de juiste voorbereiding. Zo is hij bijvoorbeeld verantwoordelijk voor werktekeningen, planningen, werkinstructies en de inkoop van materialen. - Calculator:
Als calculator maak je op basis van tekeningen, bestekken en overige informatie (zoals kost- en inkoopprijs) berekeningen van de benodigde uren en materialen. Hiermee stel je een begroting op.
Verder ben je bezig met het maken van risicoanalyses, beoordeling van offertes, kostprijsberekeningen en de nacalculatie. - (Proces) Operator:
Wil je aan de slag als (proces) operator dan werk je in een productieomgeving. Binnen deze productieomgeving ben jij verantwoordelijk voor één of meerdere productielijnen. Je controleert de voortgang van het productieproces en je grijpt in als dat nodig is. Ook voer je controles uit op de installaties. Klein onderhoud voer je zelf uit en groter werk wordt vaak door de onderhoudsafdeling gedaan. Afhankelijk van jouw ervaring en opleiding ben je Operator A, Operator B of Operator C. Het verschil zit in de verantwoordelijkheid van jouw functie en de complexiteit van de productielijn.
Salarissen:
Via de salariswijzer van de Nationale Vacaturebank kan je kijken wat het gemiddelde salaris is per functie. Wij hebben de meest voorkomende functies hieronder alvast voor je opgezocht:
Wil jij na het lezen van dit artikel meer weten over werken in de techniek? Neem dan contact met ons op en wij vertellen je graag meer! Wil je weten welke vacatures wij beschikbaar hebben in deze sector? Klik dan op de vacatureknop hieronder of schrijf je vrijblijvend in.